24.9.2014 järjestettiin perusruokaa perunasta ja kotimaisista kasviksista ilta, illan perunaruokia oheisessa linkissä.
Helppo salaatti
3 porkkanaa raastetaan
300g valkokaalia raastetaan
1 pieni pussi pakastemaissia
Kastike:
rypsiöljy, sinappi, pippuri ja yrttiseosta
koristeeksi persiljaa
Sienisalaatti
Rouskuja tuoreina tai suolattuina
Kuohukermaa
Sipulisilppua
Mausteita maun mukaan
esim. suolaa, valkopippuria, sokeria, aromisuolaa ym.
Teko-ohje:
Aineitten
määrät näppituntumalla
Erinomaisia
rouskuja ovat haapa-, kangas- ja karvarousku.
Jos teet salaatin kesällä, niin muista ryöpätä sienet ennen ruuaksi laittamista n.5.min. runsaassa vedessä.
Suolasienten kohdalla se on jo tehty. Liota vain ylimääräinen suola pois. Yön yli liottaminen riittää.
Pilko sienet pieniksi paloiksi,tee sama sipulille.
Halutessasi vatkaa kermaa kevyesti ja sekoita se sieni-sipuliseokseen.
Mausta.
Anna salaatin oleentua jääkaapissa parisen tuntia,maku tiivistyy.
Koristele
salaatti
vaikkapa
ruohosipulisilpulla tai punasipulirenkailla.
Salaatti
on parhaimmillaan perunan
kanssa sekä ruisleivän päällä. Kauniita pikkupurtavia
saat,
kun täytät ruisnapit salaatilla.
Herkuttelijalle:
Tee valkosipulivoi, jolla voitelet ruisnapin pohjan. Täytä
nappi sienimuhennoksella.Tähän reseptiin sopii tuunaus.
Sinihomejuustosalaatti
vihreää´salaattia
sinihomejuustoa
tuoretta kurkkua
viinirypäleitä
omenaa
purjoa
Marketan mehevä kurpitsakakku
5 dl raastettua kurpitsaa
2 dl rypsiöljyä
2 munaa
6 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
1,5 dl kaakaojauhetta (tummaa)
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Raasta kurpitsa. Sekoita kaikki aineet keskenään. Paista 175 -asteisessa uunissa voin tunti. Kurpitsan tilalle sopii myös omenaraaste, porkkanaraaste tai ananasmurska.
Gluteenittomat, munattomat, vähälaktoosiset pullat
2,5 dl vähälaktoosista Flora vispiä (jos haluat tehdä maidottoman verison voit laittaa nesteeksi soijakermaa tai -soijamaitoa)
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kaardemummaa
1 pss kuivahiivaa
2 tl psylliumjauhetta
5-6 dl gluteenitonta jauhoseosta
100 g margariinia
Laita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva ja psylliujauhe. Anna turvota noin 10 minuttia. Lisää sokeri, suola ja kaardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja lopuksi margariini. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Leivo pikkupullia ja kohota puoli tuntia. Paista 200 astetta 15-20 min.
Vegaaniset pullat (eli munattomat ja maidottomat pullat)
2,5 dl vettä (tai soijamaitoa)
25 g tuore hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
1 tl kaardemummaa
75 g sinistä Keiju-margariinia
n. 8 dl vehnäjauhoja
Liota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen tai kuivahiiva ensi pieneen määrän jauhoja ja sitten n. 40 asteiseen veteen. Lisää suola, kaardemumma, sokeri, pehmeä margariini ja osa jauhoista. Lisää vehnäjauhoja käsin vaivaamalla kunnes taikina irotaa käsistä, mutta on veilä pehmeää. Kohota puolisen tuntia. Leivo pullia ja kohota puolisen tuntia. Paosta 225 astetta 8-10 min.
Ohje mukailtu Kamomillan konditoria -blogista, jonka kaikki leivontaohjeet ovat vegaanisia.
Maisemakahvilan marjapiirakka (Kotiliesi 12/12)
muruseos:
| |
---|---|
8 dl | vehnäjauhoja |
3 dl | sokeria |
2 tl | leivinjauhetta |
2 tl | ruokasoodaa |
2 tl | vaniljasokeria |
250 g | sulatettua voita tai margariinia |
pohjataikina:
| |
noin ½ | muruseoksesta |
2 dl | piimää |
1 | kananmuna |
täyte:
| |
1 l | raparperipaloja, omenaa tai marjoja |
2 tölkkiä (2 x 250 g) | maitorahkaa |
2 dl | sokeria |
3 | kananmunaa |
3 tl | vaniljasokeria |
pinnalle:
| |
noin ½ | muruseoksesta |
Valmistusohje
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen kulhoon. Käytä suurin osa muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä noin kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
2. Lisää pohjataikinaan varattuun muruseokseen piimä ja muna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
3. Ripota päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, tai marjoja, kuten karviaisia, mustikoita, vadelmia, puolukoita tai viinimarjoja.
4. Sekoita rahka, sokeri ja munat sekä vaniljasokeri. Kaada seos marjojen päälle. Ripottele lopuksi pinnalle muruseos ja paista piirakkaa 175-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia.
Alkuperäinen ohje on saatu Hämeenkyrön Maisemakahvilasta Katariina Pylsyltä.
2. Lisää pohjataikinaan varattuun muruseokseen piimä ja muna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
3. Ripota päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, tai marjoja, kuten karviaisia, mustikoita, vadelmia, puolukoita tai viinimarjoja.
4. Sekoita rahka, sokeri ja munat sekä vaniljasokeri. Kaada seos marjojen päälle. Ripottele lopuksi pinnalle muruseos ja paista piirakkaa 175-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia.
Alkuperäinen ohje on saatu Hämeenkyrön Maisemakahvilasta Katariina Pylsyltä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti